Isabel

Naast wie zit jij het liefst in het vliegtuig?

‘Boarding completed’, klinkt iedere keer weer als een feestje, wanneer de stoel naast me nog leeg is. Ik neem, als deze woorden zijn uitgesproken, altijd even snel een kijkje in het gangpad. Om er zeker van te zijn dat er echt niemand meer aan komt. 

Ik vind het gezellig hoor, een praatje maken met m’n buren in het vliegtuig. Heb weleens twee uur lang uitgebreid zitten kletsen met een buurvrouw. Het is ook een keer voorgekomen, dat ik met de persoon naast me een praatje begon. En dat er aan het einde van de vlucht een uitbundig groepsgesprek was ontstaan met drie hele rijen. De tijd vloog voorbij! 

Lachen in het vliegtuig 

Ik heb het al eerder genoemd. Maar tof was het, toen de tranen over m’n wangen rolden van het lachen. Ik zat tussen een groep aangeschoten jongemannen die de gezelligste onzin uitkraamden. Om te gieren! De overige passagiers zaten na een tijdje ook te schuddebuiken. Zelfs de stewardess kon haar lach, na lang volhouden en proberen, uiteindelijk ook niet meer inhouden. Dit had ik zeker niet willen missen.

Tofste medepassagier

Hij zat verre van naaste me, maar ik heb één keer met een echte ster in het vliegtuig gezeten: Maradonna. Voor wie het nog niet wist: mijn vader komt uit Argentinië, dus dit was natuurlijk voor het hele gezin super, super, supertof! Ik zag hem pas toen hij uitstapte, niet wetende dat hij dus al u-ren in de buurt zat, maar toch... tof was het zeker.

Vervelende mensen naast je tijdens de vlucht 

Net als iedereen heb ik natuurlijk ook wel een aantal keer wat minder aangename, tijdelijke buren gehad. Mensen die niet eens even ‘hallo’ zeggen als ze plaatsnemen naast je. Of je heel vreemd aankijken als je iets tegen ze zegt. Iemand die denkt dat je geen last hebt van een puntige elleboog die over de leuning hangt. En ook weleens iemand die maar bleef praten, terwijl het daar net iets te vroeg voor was. Niet echt noemenswaardig nu ik erover nadenk. Maar de vlucht leek in die situaties eindeloos.

Lege stoelen achterin het vliegtuig 

Ja! Ik vind het heerlijk om de hele bank voor mezelf te hebben. Vooral vroeg in de ochtend of laat in de avond. Ik kies altijd één van de stoelen achterin, die blijven het vaakst leeg. Het beste is het om een rij uit te kiezen, waar iemand al een stoel bij het raam heeft gereserveerd. Als jij dan het gangpad kiest, is de kans klein dat iemand vrijwillig de middelste stoel reserveert. 

Team trolley!

Je bent, als je achterin zit, meestal wel iets later het vliegtuig uit dan wanneer je een stoel voorin kiest. Maar het is zo veel fijner om een lege stoel naast je te hebben. En die extra minuten die je erover doet om uit het vliegtuig te komen, maak je zo weer goed. Want jij hebt natuurlijk altijd je trolley bij je, zodat je niet hoeft te wachten bij de bagageband tot je koffer langs komt rollen.