Isabel

Een toffe milieuvriendelijke vakantie, bestaat dat wel?

Het milieu, ik probeer er altijd zoveel mogelijk rekening mee te houden. De kachel gaat pas aan, als het met twee truien aan écht te koud wordt, eten gooi ik zelden weg en ik koop niks wat ik niet nodig heb. Verder doe ik alles op de fiets, lopend of met de metro en pak ik alleen de auto als het niet anders kan.

Op vakantie probeer ik natuurlijk eveneens rekening te houden met het milieu. Alleen is dit tóch altijd wat lastiger. In de eerste plaats alleen al, omdat ik graag op het vliegtuig stap en heel erg fan ben van cruisereizen. Maar, afgezien van het vervoermiddel waarmee ik naar de plaats van bestemming ga, is het ook nog eens een grote uitdaging om me tijdens de vakantie aan al mijn goede milieuvoornemens te houden.

Eten & drinken op vakantie 

Het maakt niet uit of ik nu in een hotel verblijf op basis van halfpension of in een appartement op basis van logies, er gaat altijd wel eten verloren. Bij het buffet blijven er steevast porties liggen die niemand pakt en daardoor uiteindelijk weggegooid worden. Ook zie je regelmatig dat iemands ogen groter waren dan de maag, bij het zien van al die lekkere toetjes

Bestel je iets in een restaurant en is het portie te groot, ook dan blijft er iets over dat zo de kliko in gaat. Ik neem weleens een doggy bag mee met een stuk pizza. Maar als de kinderen mee zijn op vakantie, dan kun je je vast goed voorstellen dat er na een paar dagen wel genoeg pizzapunten in de koelkast liggen.

Ook als ik uitsluitend in m'n eigen appartement eet, blijft er altijd van alles over. Geloof me, ik smeer rijkelijk, als we bijna naar huis gaan en de chocopasta en smeerkaasjes van La Vache Qui Rie zijn nog lang niet op. De kinderen mogen extra chips en koekjes de laatste dag. En de Spaanse cakejes gaan mee voor de terugweg. Toch kun je het nooit helemaal precies goed uitkienen. Dus meestal gooi je alles dan maar weg aan het eind van je verblijf. Soms kun je nog iets kwijt bij je buren. Niet alles natuurlijk. Want zeg nou eerlijk, jij zou ook geen open potten jam overnemen van iemand met wie je geen woord gewisseld hebt, toch?

Handdoekenservice 

Handdoekenservice bij het zwembad is natuurlijk iets waar ik tegen zou moeten zijn, maar sinds ik zo weinig mogelijk meeneem op vakantie, vind ik het altijd wel erg handig als het hotel dit aanbiedt. Tegen betaling, dat mag van mij dan weer wel. Al die badhanddoeken die bijna niet gebruikt zijn en de was al ingaan... Wat slecht zeg! Net als al die handdoeken in de badkamer die vaak ongebruikt het appartement weer verlaten, omdat er (goedbedoeld) teveel voor je worden klaargelegd.

Water, plastic flesjes en taxi's

Ik smeer de hele dag door zonnebrand en ga tussendoor lekker zwemmen in zee. Als het te warm wordt in het appartement, gaat de airco aan. Naar het strand gaat er gelukkig een dopper mee, maar soms haal ik toch ook weleens een (wegwerp) flesje cola in de supermarkt. En dan hebben we nog de kartonnen bekertjes die gebruikt worden bij de all inclusive service. Al die ritjes met de taxi naar een leuk stadje, een paar dagen huurauto om alle pittoreske plekjes te bezoeken en dat leuke boottochtje langs de allermooiste strandjes! Het liefst boek ik ook nog eens een accommodatie met een zwembad. Als ik dan bedenk hoeveel water daar wel niet in gaat en hoeveel hotels er wel niet zijn ter wereld... 

Je leest het! Een toffe milieuvriendelijke vakantie bestaat naar mijn idee niet. Dus ik hoop dat wat ik thuis allemaal doe (en laat) mijn vakanties rijkelijk compenseert...